Rijki, onze nieuwe speelplaats!


Onze school stelde zich kandidaat voor de VGC-subsidie 'Buitenspel', een subsidie voor de heraanleg van speelplaatsen. Uit een bevraging van de leerlingen bleek immers dat er nood was aan chillruimte, zitplaatsen, een afdak en meer groen. Onze speelplaats nu is te veel een betonomgeving waar leerlingen heel wat uren doorheen de week spenderen.

We vroegen aan architect/kunstenaar Sven Unik-ID om het ontwerp van onze nieuwe speelplaats in goede banen te leiden. Hij dompelde zich een week onder in onze werking en draaide mee in de klas en leefgroep.

Sven heeft heel wat affiniteit met de zorgsector, gezien hij in het verleden te kampen had met psychose. Zijn verhaal kan je lezen in het boek 'Ingewikkeld' en hij werkt mee aan Canvasprogramma's zoals 'Te Gek'. Een inspirerend verhaal lijkt ons ...

Deze kunstenaar koos er dan, bijvoorbeeld, ook voor om niet voor het klassieke afdak te gaan, maar stelde voor om 2 prikkelarme shelters (schuilplaatsen) te maken. Hij doopte het geheel Rijki.

Rijki zal ook oplichten dankzij lichtbakken onder de tentzeilen, ledverlichting onder de bloembakken enzovoort.

Vanuit vogelperspectief refereert dit beeld aan een oog. De shelters zijn de iris en de glinsterende bloembakken zijn de sprankels in onze leerlingen hun ogen.Gezien iedere leerling zijn bijzondere kijk op de werkelijkheid heeft, vonden we deze beeldspraak zeer toepasselijk.

En goed nieuws: deze droom wordt werkelijkheid, want recent werd dit totaalplaatje goedgekeurd!

We hopen ons project in augustus te starten, zodra de dakwerken op onze campus zijn afgerond.


Stijn Lintermans, leerlingenbegeleider

behoort tot  de Broeders van Liefde